stof trouwjurken

van welke stoffen worden trouwjurken gemaakt

Geschreven door :sanne

Als je op zoek bent naar een bruidsjurk wil je natuurlijk wel weten wat het verschil is tussen satijn en mikado of tussen voile en tule en daar kan ik je alles over vertellen.

Ik ben Sanne, inmiddels al bijna 10 jaar werkzaam bij Amiga en ik weet alles over bruidsstoffen. Dus als je wilt weten waar een bruidsjurk van gemaakt wordt lees dan vooral verder: na het lezen van deze blog ben jij ‘n expert op t gebied van bruidsstoffen en hoe ze verwerkt worden!  

Waar let je op bij het kiezen van een stof voor je bruidsjurk?

Iedere stof heeft een totaal andere uitstraling. Zo is de ene stof zwaar en dik met een koninklijke allure en de andere juist heel luchtig en zwierig.
Het seizoen waarin je gaat trouwen is essentieel voor de juiste keuze want in de zomer trouwen in een zware satijnen jurk met lange mouwen kan natuurlijk maar het zal geen pretje zijn.

Daarnaast kun je ook denken aan de soort locatie want trouw je in een kasteel of landhuis, het strand, bos of een bar in de stad; iedere locatie heeft een totaal andere sfeer en daar passen ook weer andere stoffen bij.
Hieronder heb ik een overzichtje voor je gemaakt van de verschillende materialen aan de hand van voorbeelden uit de huidige collectie.

Trouwjurk met tule | Grayson van Pronovias
trouwjurk van zacht tule
Trouwjurk met soepel tule | Tyson van Pronovias

Tule is het meest gebruikte materiaal op dit moment! Het is een stof die transparant is en zowel stijf als soepel kan vallen.
Een tule rok bestaat vaak uit heel veel lagen wat de bruidsjurk een romantische en zachte uitstraling kan geven.

Hierboven twee trouwjurken gemaakt van tule: links van stijvere tule, rechts is een meer soepele variant gebruikt.
Persoonlijk ben ik meer fan van de zwierige variant. Bij sommige jurken in de 2020 collectie zie je dan heel mooi een kanten onderlaag subtiel door de tule bovenlagen heen.

katoen kant trouwjurk
Katoen kant | Chiron van Pronovias
Amiga trouwjurk DIONE Pronovias v-hals
3D kant | Dione van Pronovias
Chantilly kant |Giorgia van Amy Love

Kant

Kant is ook een materiaal wat niet alleen in bijna álle bruidsjurken terug komt maar ook te vinden is in ontelbaar veel verschillende soorten.

Welke soorten kant zijn er allemaal?
Het verfijnde Chantilly kant zie je in de collecties van Pronovias en Rembo Styling. Tops worden versierd met dit subtiele kant in romantische bloempatronen.

Nu helemaal hip is de boho-stijl bruidsjurk. Het matte katoen kant zie je bij de jurk Chiron van Pronovias op de eerste foto. Het grote dessin en de matte look geeft de jurk een bohemian twist.

Kant kan zelfs in 3D effect ontworpen worden zoals je kan zien op de tweede foto bij de jurk Aetra van Pronovias waarbij bloemetjes helemaal bezet zijn met kraaltjes: door deze speciale bewerking echt een jurk met een WOW-factor!

Op de laatste foto zie je het verfijnde chantilly kant wat een meer klassieke look geeft met de golvende kantrand als afwerking van decolleté en mouwtjes.

Satijnen jurk van Jesus Peiro | 909
Trouwjurk met stretch mikado | Meadow, House of St. Patrick
Mikado Satijnen trouwjurk | Jory van Pronovias

Satijn en Mikado

Op de eerste foto een jurk van het merk Jesus Peiro vervaardigd in deze dikke, gladde, subtiel glanzende stof. De stof is wat stijf en heeft een statige uitstraling.
In combinatie met kant kan satijn klassiek en koninklijk overkomen, maar zoals de ontwerpers van het bruidsmerk Jesus Peiro met satijn werken krijgt de stof een clean en sophisticated gevoel.

Op de tweede en derde foto, Mikado is ook een soort satijn. Deze is wat grover geweven dan satijn en glanst over het algemeen wat meer. De jurk Jory van het merk Pronovias is van Mikado satijn gemaakt.

crepe trouwjurk
Hooggesloten trouwjurk van crepestof | Narcissus House of St. Patrick
aangesloten crepe trouwjurk | Winters Pronovias

Crêpe

Op de eerste foto zie je een jurk volledig vervaardigd uit de stof crêpe. Een stof die soepel en zwaar valt en de contouren van het lichaam volgt. De tweede jurk heeft een lijfje dat is bewerkt met kantapplicaties die zijn bevestigd op een basis van mesh; huidskleurig tule. De rok is ook gemaakt van crêpe, een stof die veel gekozen wordt door zijn comfort en mooie valling.

Tip: Een crepestof in combinatie met een gladde aangesloten fit kan tekenend zijn maar dit is makkelijk verholpen met een shaper. Niemand die het ziet!

Apollo Pronovias achterkant
Trouwjurk van Pronovias van kant en Chiffon | Apollo

Organza en Chiffon

Organza of chiffon zijn twee stoffen die heel luchtig en dun zijn.
Chiffon is wat minder transparant en valt wat zwieriger. Organza kan wat meer glans hebben en valt iets stijver. Tegenwoordig wordt het materiaal chiffon wel redelijk veel gebruikt maar organza is niet meer echt van nu.

Als een jurk gemaakt is van chiffon dan is de top meestal van een ander materiaal gemaakt zoals bij de jurk Apollo van Pronovias met een kanten top.

Nog een trend is een bruidsjurk met een top die subtiel ‘see through’ is gemaakt van kant.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden en het leuk en leerzaam vond om uitleg te krijgen over vele verschillende bruidsstoffen die verwerkt worden in de trouwjurken van Amiga. Mocht je andere vragen hebben óf de stoffen eens in het echt willen zien en voelen? Kom eens bij ons langs en wij helpen je graag!

Bedankt! Wij nemen z.s.m contact met je op.